MENI
21.9.2012

Susret predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Bože Ljubića i predsjednika njemačkog Bundestaga


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić razgovarao je danas u Strazburu s predsjednikom njemačkog Bundestaga Norbertom Lammertom. Tom prilikom, dr. Ljubić je zahavlio Saveznoj Republici Njemačkoj na podršci koja je pružala i još uvijek pruža Bosni i Hercegovini u njenom razvoju i izgradnji stabilnosti .
On je, također, informirao gosp. Lammerta da je trenutno za BiH najvažniji evropski put koji u suštini vodi preko promjene Ustava BiH na temelju Presude Evropskog suda u predmetu Sejdić i Finci. A napori oko provedbe te presude vode BiH do važnog pitanja, a to su odnosi tri konstitutivna naroda koja su ustavno u različitim pozicijama zbog asimetrične strukture BiH ali i zbog smanjenja broja Hrvata što je posljedica rata. U tom kontekstu ključno je hrvatsko pitanje i od načina tretiranja i rješavanja toga pitanja ovisit će stabilnost, funkcionalnost i budućnost Bosne i Hercegovine.

Dr. Ljubić je dodao da se u BiH vode intenzivni razgovori političkih lidera oko zahtjeva koje EU postavlja pred našu zemlju. Isto tako prate se i analiziraju moguće posljedice ulaska u EU Republike Hrvatske sljedeće godine te napredak Srbije i Crne Gore na evropskom putu.
On je zatražio od Njemačke da nastavi svoju aktivnu ulogu prema Bosni i Hercegovini, bilo u okviru EU ili u bilateralnim odnosima, jer je to za našu zemlju od velike pomoći.
Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert istakao je da će Njemačka i dalje podržavati evropski put BiH, ali prije ulaska BiH u EU treba rješavati unutarnja pitanja, jer postoji negativno iskustvo sa Kiprom, u kojem ni nakon prijema u EU problemi nisu rješeni. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću