MENI
13.9.2012

Članica Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Ismeta Dervoz na konferenciji Mreže parlamentaraca u borbi protiv nasilja nad ženama


Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PS VE) Ismeta Dervoz učestvovat će na konferenciji Mreže parlamentaraca u borbi protiv nasilja nad ženama PS Vijeća Evrope, koja se 14. septembra održava u Tirani.

Programom je predviđeno da se nakon obraćanja predsjedavajućeg konferencije, koji je ujedno glavni izvjestilac PS Vijeća Evrope za ovu temu, Mendesa Bote i predsjedavajuće Parlamenta Albanije, Jozefine Topalli rad konferencije odvija kroz četiri sesije.

Na prvom dijelu zasjednja će se govoriti o međunarodnim standardima u borbi protiv nasilja nad ženama, tačnije o Konvenciji za eliminaciju svih oblika diskriminacije nad ženama i Konvenciji za prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja.

Učesnici konferencije će dobiti Priručnik za parlamentarce o Evropskoj konvenciji za prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja, koji bi trebao poslužiti kao sredstvo za promoviranje Istanbulske konvencije i drugih međunarodnih dokumenata iz ove oblasti. Za drugi dio zasjedanja je predviđeno da se raspravlja o ulozi parlamentaraca i parlamentarnih mreža u uklanjanju nasilja nad ženama, nakon čega bi trebala biti usvojena Završna deklaracija i zaključci. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću