MENI
24.10.2023

Učesnici 104. Rose Roth seminara PSNATO-a u Stockholmu najavili snažnu podršku BiH i pomoć Oružanim snagama BiH

Predsjedavajući Doma naroda i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i član Delegacije Obren Petrović učestvuju na 104. Rose Roth seminaru PSNATO-a, koji se održava u Stockholmu.

Drugog dana seminara učesnicima se obratio ministar vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobias Billstrom, koji je, prezentujući ključne aspekte i aktivnosti vanjske politike njegove zemlje, najavio da će Švedska pomoći Bosni i Hercegovini i politički i finansijski.

Učesnicima se obratio i šef Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer, koji je naglasio značaj provođenja odluka donesenih na NATO samitu u Viljnusu i Madridu. Pozvao je zemlje članice NATO-a da zajednički investiraju u odbrambenu industriju.

Admiral Bauer naglasio je snažnu i odlučnu opredjeljenost NATO-a da pomogne Bosni i Hercegovini kroz programe koji su u toku. Ističući da NATO predano prati situaciju u Bosni i Hercegovini, admiral Bauer rekao je da je potpuno jasno da je stabilna situacija u BiH od velikog značaja za NATO, o čemu, kako je dodao, svjedoče brojne aktivnosti i realizacija programa sa subjektima sektora odbrane i sigurnosti. Admiral Bauer izrazio je i očekivanje da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija donijeti odluku o produženju misije Eufora Althea u BiH.

Učesnicima seminara obratio se i zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić. Govoreći o prevladavanju unutrašnjih i vanjskih izazova kako bi se napredovalo u euroatlantskim integracijama, Galić je prezentovao stanje, probleme i viziju euroatlantskog puta BiH.

Brojna pitanja učesnika seminara odnosila su se, prije svega, na to kako pomoći Bosni i Hercegovini i njenim Oružanim snagama. Interesovali su se za projekte koji će pomoći u procesu deminiranja i razvoja kapaciteta deminerskog bataljona, te opremanja Oružanih snaga BiH.

Panel raspravom, koja je u značajnom dijelu bila posvećena situaciji u našoj zemlji, zvanično je najavljen i 105. Rose Roth seminar PSNATO-a, koji će se održati od 14. do 16. novembra 2023. u Sarajevu.

Zajedno sa članovima naše Delegacije, u radu Rose Roth seminara u Stockholmu učestvovala je i otpravnica poslova u Ambasadi BiH u Švedskoj Sabina Konjhodžić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću