MENI
20.3.2024

Poslanica u Predstavničkom domu Rejhana Dervišević učestvuje u Atini na WPL Samitu žena političkih lidera

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Rejhana Dervišević učestvuje na Samitu žena političkih lidera (WPL Summit), koji je danas, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Grčke Katerine Sakellaropoulou, počeo u Atini.

Ovaj globalni skup u glavnom gradu Republike Grčke okupio je oko 300 izabranih i imenovanih visokih zvaničnica iz više od 130 zemalja svijeta, koje, pod motom „Zastupljenost je važna“ (Representation Matters), diskutuju o najvažnijim izazovima s kojima se demokratija i žene u politici suočavaju.

Učesnicima Samita pozdravnim govorima dobrodošlicu su poželjele ministrica turizma Grčke Olga Kefalogianni, ministrica porodice Grčke Sofia Zacharaki, osnivač i predsjednica WPL-a Silvana Koch-Mehrin, dok je uvodno izlaganje o temama i ciljevima Samita imala zamjenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Amina J. Mohammed.

U okviru panel – diskusija, učesnicama WPL Samita obratila se i poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Rejhana Dervišević, koja je govorila o iskustvima preživjelih žrtava seksualnog nasilja tokom rata u BiH, traumama i preprekama u društvu s kojima se suočavaju te žrtve u postratnom periodu i činjenici da, kako je upozorila, preživjele žrtve seksualnog nasilja i njihove porodice u BiH još uvijek nisu ostvarile pun pristup mjerama reparacije koje su im prijeko potrebne, a koje su zagarantovane relevantnim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

Poručujući da rat i ratni zločini moraju biti zaustavljeni svugdje u svijetu, te naglašavajući da su traume s kojima se suočavaju preživjele žrtve seksualnog nasilja univerzalne jer bol i bespomoćnost ne poznaju nacionalnost, vjeru ili rasu, poslanica Dervišević snažno se u svom govoru založila za veću institucionalnu podršku preživjelim žrtvama i sprečavanje kršenja njihovih prava i prava njihovih porodica na pravdu i sigurno okruženje.

Naglasila je da su angažman i akcije međunarodnih organizacija i institucija doprinijele poboljšanju statusa žrtava seksualnog nasilja na nivou entiteta i Brčko distrikta BiH, ali da, uprkos jasnim preporukama vodećih međunarodnih institucija za djelovanje vlasti, zbog složenosti političkog sistema, reparacije za žrtve rata u BiH ni danas nisu regulisane na državnom nivou.

Pohvaljujući angažman nadležnih međunarodnih faktora, kao što su Konvencija UN o pravima žena (CEDAW 2006) i specijalni izvjestilac UN o nasilju nad ženama, značaj i relevantnost njihovog postojanja, programa, kao i jačanje njihovih kapaciteta, Dervišević je upozorila na činjenicu da same norme nisu dovoljne, te kazala kako je potrebno izgraditi i ojačati mehanizme njihove implementacije.

Prema riječima poslanice Dervišević, potreban je i efikasan, sveobuhvatan institucionalni angažman u skladu sa pravnim normama i rezolucijama koje zabranjuju, sprečavaju i osuđuju nasilje, te sistem prevencije, zaštite i odgovora na nasilje, ali i ekonomsko osnaživanje žena, kao ključni mehanizam za rodnu ravnopravnost, iskorjenjivanje siromaštva i poboljšanje kvaliteta života žena.

Istovremeno, poslanica Dervišević u svom obraćanju založila se i za uključivanje obrazovanja za izgradnju mira u sistem formalnog obrazovanja na svim nivoima.

„Mladi moraju biti poučeni kako da izgrade društvo bez nasilja, kako da prevladaju poslijeratne traume i kako da izgrade i razviju međuetničko razumijevanje, povjerenje i poštovanje. To podrazumijeva proces koji uključuje učenje „o“ i „za“ demokratiju i ljudska prava, nenasilje, socijalnu i ekonomsku pravdu, rodnu ravnopravnost, održivi razvoj, demilitarizaciju, međunarodno pravo, kao i dostojanstvo i sigurnost ljudi“, kazala je Dervišević te izrazila uvjerenje da bi potencijal žena, njihovo veće učešće u svim fazama procesa izgradnje mira i jačanja sigurnosti u svijetu, te veća zastupljenost na nivoima odlučivanja svakako doprinijeli novim vrijednostima u globalnim političkim izazovima i mirovnim misijama.

Učesnici Samita danas su diskutovali o potrebi i pozitivnim efektima veće zastupljenosti žena u politici, o liderstvu u 21. vijeku, kao i o načinima i metodama borbe protiv nasilja nad ženama u politici.

Poslanica Dervišević prisustvovala je i svečanom prijemu, kojeg je za učesnice Samita  priredila predsjednica Republike Grčke Katerina Sakellaropoulou. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću