MENI
9.6.2024

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope Saša Magazinović član međunarodne posmatračke misije u Bugarskoj

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović boravi u Sofiji, gdje kao član misije Vijeća Evrope učestvuje u posmatranju prijevremenih izbora u ovoj državi.

Istovremeno sa održavanjem izbora za Evropski parlament, danas se u Bugarskoj održavaju i šesti parlamentarni izbori u posljednje tri godine, nakon što se u martu ove godine poslije samo deset mjeseci rada raspala koalicija koja je činila vlast.

U pripremi za ovu posmatračku misiju Magazinović se sastao sa ministrom saobraćaja i komunikacija Georgijem Gvozdeykovom, ministrom unutarnjih poslova Kalinom Stoyanovom i ministrom za e-vladu Valentinom Mandrovim, koji su u detaljnom brifingu informirali o poduzetim mjerama kako bi izbori u Bugarskoj prošli u demokratskoj atmosferi i bez izbornih nepravilnosti.

„Biti član međunarodne posmatračke misije u jednoj zemlji članici Evropske unije za mene je značajno iz više razloga. Prije svega, kao poslaniku iz Bosne i Hercegovine koji ravnopravno sa kolegama iz drugih država učestvuje u nadzoru izbornog procesa u jednoj državi, ali i zbog mogućnosti uvida u dobre prakse, funkcioniranja Centralne izborne komisije, medija i drugih institucija u izbornom procesu. Upotreba modernih tehnologija u izbornom procesu u Bugarskoj je također interesantan posmatrački segment, ali je važan dio i identifikacija problema koji se pojavljuju, što je vrlo korisno za razumijevanje načina poboljšanja izbornog procesa u zemljama iz kojih dolazimo. Svaka demokratija bez obzira na stepen razvijenosti ima svoja snage i slabosti, a izbori su najjasniji pokazatelj stanja demokratije“, rekao je Magazinović.

U okviru pripreme, predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSVE je imao i susret sa predstavnicima bugarskih medija koji su govorili o slobodi medija u Bugarskoj i njihovoj ulozi u izbornoj kampanji, kao i sa članovima Centralne izborne komisije. Predstavnici najznačajnijih političkih stranaka u Bugarskoj su prisutnim poslanicima PSVE iznijeli svoje viđenje dosadašnjeg toka kampanje, kao i mogućih postizbornih koalicija. Vrlo precizan brifing o zakonskoj podlozi za održavanje izbora, odnosima političkih aktera, ulozi pojedinih institucija, te samim pravilima i specifičnostima održavanja izbora u Bugarskoj održali su eksprerti ODIHR-a.

Danas će više od 6,6 miliona građana Bugarske imati pravo da bira 240 članova Narodne skupštine Bugarske. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću