MENI
9.6.2024.

Предсједавајући Делегације ПСБиХ у ПС Савјета Европе Саша Магазиновић члан међународне посматрачке мисије у Бугарској

Предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ) Саша Магазиновић борави у Софији, гдје као члан мисије Савјета Европе учествује у посматрању пријевремених избора у овој држави.

Истовремено са одржавањем избора за Европски парламент, данас се у Бугарској одржавају и шести парламентарни избори у посљедње три године, након што се у марту ове године послије само десет мјесеци рада распала коалиција која је чинила власт.

У припреми за ову посматрачку мисију Магазиновић се састао са министром транспорта и комуникација Georgijem Gvozdeykovom, министром унутрашњих послова Kalinom Stoyanovom и министром за е-владу Valentinom Mandrovim, који су у детаљном брифингу информисали о подузетим мјерама како би избори у Бугарској прошли у демократској атмосфери и без изборних неправилности.

„Бити члан међународне посматрачке мисије у једној земљи чланици Европске уније за мене је значајно из више разлога. Прије свега, као посланику из Босне и Херцеговине који равноправно са колегама из других држава учествује у надзору изборног процеса у једној држави, али и због могућности увида у добре праксе, функционисања Централне изборне комисије, медија и других институција у изборном процесу. Употреба модерних технологија у изборном процесу у Бугарској је такође интересантан посматрачки сегмент, али је важан дио и идентификација проблема који се појављују, што је врло корисно за разумијевање начина побољшања изборног процеса у земљама из којих долазимо. Свака демократија без обзира на степен развијености има своја снаге и слабости, а избори су најјаснији показатељ стања демократије“, рекао је Магазиновић.

У оквиру припреме, предсједавајући Делегације ПСБиХ у ПССЕ је имао и сусрет са представницима бугарских медија који су говорили о слободи медија у Бугарској и њиховој улози у изборној кампањи, као и са члановима Централне изборне комисије. Представници најзначајнијих политичких странака у Бугарској су присутним посланицима ПССЕ изнијели своје виђење досадашњег тока кампање, као и могућих постизборних коалиција. Врло прецизан брифинг о законској подлози за одржавање избора, односима политичких актера, улози појединих институција, те самим правилима и специфичностима одржавања избора у Бугарској одржали су експрерти ODIHR-а.

Данас ће више од 6,6 милиона грађана Бугарске имати право да бира 240 чланова Народне скупштине Бугарске. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу