MENI
9.6.2024.

Predsjedatelj Izaslanstva PSBiH u PS Vijeća Europe Saša Magazinović član međunarodne promatračke misije u Bugarskoj

Predsjedatelj Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Saša Magazinović boravi u Sofiji, gdje kao član misije Vijeća Europe sudjeluje u promatranju prijevremenih izbora u ovoj državi.

Istodobno sa održavanjem izbora za Europski parlament, danas se u Bugarskoj održavaju i šesti parlamentarni izbori u posljednje tri godine, nakon što se u ožujku ove godine poslije samo deset mjeseci rada raspala koalicija koja je činila vlast.

U pripremi za ovu promatračku misiju Magazinović se sastao sa ministrom prometa i veza Georgijem Gvozdeykovom, ministrom unutarnjih poslova Kalinom Stoyanovom i ministrom za e-vladu Valentinom Mandrovim, koji su u detaljnom brifingu informirali o poduzetim mjerama kako bi izbori u Bugarskoj prošli u demokratskom ozračju i bez izbornih nepravilnosti.

„Biti član međunarodne promatračke misije u jednoj zemlji članici Europske unije za mene je značajno iz više razloga. Prije svega, kao zastupniku iz Bosne i Hercegovine koji ravnopravno sa kolegama iz drugih država sudjeluje u nadzoru izbornog procesa u jednoj državi, ali i zbog mogućnosti uvida u dobre prakse, funkcioniranja Središnjeg izbornog povjerenstva, medija i drugih institucija u izbornom procesu. Uporaba modernih tehnologija u izbornom procesu u Bugarskoj je također interesantan promatrački segment, ali je važan dio i identifikacija problema koji se pojavljuju, što je vrlo korisno za razumijevanje načina poboljšanja izbornog procesa u zemljama iz kojih dolazimo. Svaka demokracija bez obzira na stupanj razvijenosti ima svoja snage i slabosti, a izbori su najjasniji pokazatelj stanja demokracije“, rekao je Magazinović.

U okviru pripreme, predsjedatelj Izaslanstva PSBiH u PSVE je imao i susret sa predstavnicima bugarskih medija koji su govorili o slobodi medija u Bugarskoj i njihovoj ulozi u izbornoj kampanji, kao i sa članovima Središnjeg izbornog povjerenstva. Predstavnici najznačajnijih političkih stranaka u Bugarskoj su nazočnim zastupnicima PSVE iznijeli svoje viđenje dosadašnjeg tijeka kampanje, kao i mogućih postizbornih koalicija. Vrlo precizan brifing o zakonskoj podlozi za održavanje izbora, odnosima političkih aktera, ulozi pojedinih institucija, te samim pravilima i specifičnostima održavanja izbora u Bugarskoj održali su stručnjaci ODIHR-a.

Danas će više od 6,6 milijuna građana Bugarske imati pravo birati 240 članova Narodne skupštine Bugarske. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću