MENI
6.10.2011

Predsjedavajuća Zajedničke komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Aleksandra Pandurević razgovarala sa Ruth Freedom Pojman


Predsjedavajuća Zajedničke komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Aleksandra Pandurević sastala se danas sa zamjenicom specijalne predstavnice za borbu protiv trgovine ljudima OSCE-a, Ruth Freedom Pojman. Tom prilikom ocijenjeno je da je Bosna i Hercegovina posljednjih godina značajno napredovala u borbi protiv trgovine ljudima.
- Sigurnosne službe na svim nivoima organizacije Bosne i Hercegovine postigle su značajne rezultate kako u prevenciji trgovine ljudima tako i u obračunu sa kriminalnim organizacijama pri čemu je ostvarena jako dobra saradnja sa sigurnosnim službama u regionu, naglasila je Aleksandra Pandurević. Ona je dodala da je Bosna i Hercegovina potpisnica Protokola iz Palerma i Evropske konvencije o akciji protiv trgovine ljudima i da postoji spremnost da se ispune obaveze iz tih dokumenata prije svega u oblasti harmonizacije zakonodavstva. Također, najavila je zalaganje za pooštravanje krivičnih sankcija za krivično djelo trgovine ljudima, kao i za resocijalizaciju žrtava te zaštitu njihovog identiteta.
Uprkos problemima, Bosna i Hercegovina se smatra jednom od zemalja koje vode uspješnu borbu protiv trgovine ljudima, što je dijelom i rezultat činjenice da postoji saglasnost svih segmenata društva o neophodnosti borbe protiv ove pojave, rekla je tokom susreta predsjedavajuća Pandurević, najavljujući da će Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, u saradnji sa OSCE-om, 18. oktobra ove godine biti domaćin Konferencije povodom Dana borbe protiv trgovine ljudima.
Izrazivši zadovoljstvo obimom rada Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, gospođa Freedom Pojman je rekla da se OSCE u 56 zemalja, u kojima je prisutan, bavi problemom trgovine ljudima.
- Mi radimo na primjeni svih konevncija, protokola i mehanizama u borbi protiv ove pojave, a kroz mehanizam GRETA planirano je da ove godine izvršimo monitoring do kojeg stepena je u ispunjavanju svojih obaveza u borbi protiv trgovine ljudima došla Bosna i Hercegovina - rekla je ona i dodala kako je problem trgovine ljudima prisutan u svim zemljama, bez obzira na njihovo političko uređenje ili ekonomsku razvijenost i da se uspješno može prevenirati i spriječiti radom vladinog i nevladinog sektora, kao i aktivnom međudržavnom saradnjom. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću