MENI
22.4.2009

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA, PRAVA DJETETA, MLADE, IMIGRACIJU, IZBJEGLICE, AZIL I ETIKU



Na danas održanoj 22. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku je na osnovu Zaključka Predstavničkog doma PSBiH sa 50. sjednice, održane 1.04.2009. razmatran Prijedlog revidirane strategije Bosne i Hercegovine na provođenju Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je usvojila Zaključak Vijeća ministara BiH kojim se u Prijedlogu revidirane strategije definira da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice sačiniti Akcioni plan za period 2009. - 2014. g. za pristup pravima iz Aneksa VII, uključujući i prava koja se odnose na izbor prebivališta, naknadu za imovinu koja se ne može vratiti i ostala prava.
Komisija je usvojila amandmane poslanika Sefera Halilovića na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je  predlagač Vijeće ministara BiH. 
Usvojen je Izvještaj o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih  državljana u BiH za period od 1. 1. 2008. do 16. 2. 2009. godine, uz zaključke Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku da će Državna komisija za reviziju nastaviti sa radom do preuzimanja ovih poslova od strane Ministarstva civilnih poslova i komunikacija i da će ubuduće kriterij za redosljed revizija državljanstava biti datum njihovog izdavanja.
Usvojena je Inicijativa poslanika Momčila Novakovića za „razmatranje položaja te mjera za poboljšanje položaja građana BiH koji su bili zaposleni i nastanjeni u Republici Hrvatskoj, a u periodu od 1991. do 1995. godine su otpušteni s posla.“
Na današnjoj sjednici je razmatrano pismo Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH.“ Komisija je iskazala zabrinutost zbog stanja ovog predmeta, jer na osnovu njega Evropski sud za ljudska prava može zaključiti da se kroz Ustav i Izborni zakon u BiH krše ljudska prava. Zbog toga je upućen prijedlog Kolegiju Predstavničkog doma da pismo Evropskog suda za ljudska prava uputi u parlamentarnu proceduru na razmatranje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću