MENI
20.12.2016.

У Парламентарној скупштини БиХ одржана Конференција о Јавном РТВ систему БиХ

У организацији Удружења „БХ новинари“ и Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ), те уз подршку Савјета Европе, данас је у згради ПСБиХ одржана Конференција о начинима обезбјеђења одрживог система финансирања Јавног РТВ система БиХ, као и о омогућавању професионалног извјештавања и рада три јавна емитера у интересу јавности у БиХ.

Конференцију су својим уводним излагањима отворили предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома ПСБиХ Момчило Новаковић, шефица Одјела за провођење активности Савјета Европе у области медија и интернета Лејла Дервишагић, политичка савјетница специјалног представника Европске уније (ЕУ) и шефа Делегације ЕУ у БиХ Јасна Јелисић и предсједник Удружења „БХ новинари“ Марко Дивковић.

Након размјене ставова и расправе у вези са опстанком Јавног РТВ система БиХ, као и о постојећим финансијским проблемима јавних сервиса и начинима обезбјеђивања одрживог и ефикасног система наплате РТВ таксе, у којој су учествовали и замјеници предсједавајућег Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома ПСБиХ Никола Ловриновић и Ханка Вајзовић, као и представници Управног одбора Јавног РТВ система и управних одбора јавних сервиса, закључено је да постоји потреба успостављања директнијих односа између јавних сервиса и грађана с циљем ефикаснијег убирања РТВ таксе. С тим у вези, на Конференцији је, као проводиво прелазно рјешење, препознат модел убирања РТВ таксе путем рачуна за електричну енергију, те је члановима Управног одбора РТВ система, као и челним људима три јавна емитера сугерисано да обаве разговоре са одговорним лицима у три електропривреде с циљем склапања уговора о прикупљању РТВ таксе.

Од парламената на свим нивоима власти учесници Конференције затражили су да се створе законске претпоставке за успјешно убирање РТВ таксе, укључујући и санкције за грађане који не измирују ову обавезу.

Учесници Конференције такође су од Савјета министара БиХ затражили да хитно финансијски интервенише и измири дио дугова према Европској радио – дифузној унији (ЕБУ) како би се избјегла могућност да БХРТ буде искључена из чланства ове међународне организације.

Учесници Конференције расправљали су и о начинима обезбјеђења политичке независности три јавна емитера, њиховој професионалности и посвећености јавном интересу, као и о транспарентном пословању и јавној одговорности као кључном елементу дјеловања јавних сервиса.

С тим у вези наглашено је да власти у БиХ на свим нивоима требају предано радити на испуњавању препорука Савјета Европе о обезбјеђивању институционалне аутономије и уређивачке независности јавних емитера у БиХ, као и на испуњавању препорука из Извјештаја Европске комисије о БиХ за 2016. годину у вези са завршетком реформе Јавног РТВ система, обезбјеђивањем политичке неутралности управних одбора и стабилног финансирања јавних сервиса у БиХ. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу