MENI
20.11.2018

Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u IPU Predrag Kožul u Jeruzalemu učestvuje na Seminaru o realizaciji ciljeva održivog razvoja

Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Predrag Kožul učestvuje na Seminaru o parlamentarnoj saradnji s ciljem realizacije ciljeva održivog razvoja, koji je danas počeo u Jeruzalemu.

Cilj dvodnevnog seminara, kojeg su zajednički organizirali Kneset Izraela i Interparlamentarna unija (IPU), jeste da parlamentarcima omogući da podijele iskustva i uključe se u sveobuhvatne rasprave o načinima ispunjavanja Ciljeva održivog razvoja (COR) do 2030. godine.

Na početku seminara, prisutnim parlamentarcima iz 20 država jugoistočne Evrope i istočne Azije obratili su se predsjednik Kneseta Izraela Yuli Yoel Edelstein, predsjednica IPU Gabriela Cuevas Barron, te predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Kipra Demetris Syllouris, koji su upozorili na to da do 2030. godine nije ostalo još mnogo vremena i da je potrebno da se svijet, ispunjavajući COR i Agendu 2030. ujedini i zajednički radi na suočavanju sa izazovima današnjice, poput migracija, nedostatka vode, te razvoja privrede i tehnologija s ciljem smanjivanja siromaštva i nezaposlenosti.

Vodeći parlamentarci IPU-a, te Izaela i Kipra upozorili su i na to da bez ispunjavanja ciljeva održivog razvoja neće biti mira u svijetu, te pozvali na uspostavljanje bilateralne i regionalne političke i ekonomske saradnje između država članica IPU, posebno na planu ulaganja u infrastrukturu, tehnološki razvoj i inovacije.

Tokom seminara, parlamentarci će, kroz četiri sesije, biti upoznati sa programom i ciljevima održivog razvoja, projektima realizacije Agende 2030. putem promocije nauke, tehnologije i inovacija, kao i sa rezultatima koje su parlamenti, međusobno sarađujući, postigli u vezi sa provođenjem ciljeva održivog razvoja. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću