MENI
22.2.2019

U Beogradu okončano 13. plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Mediterana

U Beogradu je danas okončano 13. plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) za koje je ocijenjeno da predstavlja događaj od prvorazrednog međunarodnog značaja i svjedoči o značaju parlamentarne saradnje i dijaloga.

Tokom zasjedanja, čiji je domaćin bila Narodna skupština Republike Srbije, parlamentarci iz mediteranskih država Evrope, Afrike i sa Bliskog istoka raspravljali su o izazovima koje donose migracije, klimatske promjene, kao i o nizu pitanja koja se odnose na saradnju država regiona s ciljem bolje ekonomske povezanosti i privrednog rasta i razvoja.

Pozdravljajući učesnike 13. plenarnog zasjedanja PAM-a potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić istaknuo je da PAM od svog osnivanja radi na osnaživanju dijaloga i da je, brojnim rezolucijama na najaktuelnije teme, potvrdila status snažne organizacije koja se suočava sa savremenim izazovima.

Predsjednik PAM-a Pedro Roque ocijenio je u uvodnom govoru da postoji još mnogo problema na globalnom nivou koji čekaju rješenje, te posebno pohvalio činjenicu da je kroz aktivnosti PAM-a ojačano partnerstvo koje se pokazuje kroz plodonosne rezultate, pogotovo na planu borbe protiv terorizma.

Generalni sekretar PAM-a Sergio Piazzi  prisutnima je pročitao poruku generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa, koji je poručio da se mediteranski region suočava sa mnoštvom problema, od terorizma do klimatskih promjena, te pozvao sve učesnike zasjedanja da budu solidarni i ujedinjeni u radu na njihovom rješavanju.

Tokom dvodnevnog zasjedanja usvojeno je šest rezolucija koje se odnose na problem terorizma kao sve veće prijetnje za euromediteranski region, zatim izazove u pogledu klimatskih promjena i ulogu PAM-a u pronalaženju rješenja za njih, pitanje provođenja globalnog dogovora za migracije u regionu Mediterana i uloge parlamentaraca u zaštiti ljudskih prava migranata.

Izabrani su i novi predsjednici PAM-a, koji će tu funkciju obavljati u naredne dvije godine. U ovoj godini PAM-om će predsjedavati Alia Buran iz Jordana, a naredne godine tu funkciju će preuzeti Kerim Dervis iz Egipta. Također je izabran i novi sastav Biroa PAM-a.

Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) na zasjedanju je predstavljao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i član Delegacije PSBiH u PAM-u Ognjen Tadić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću