MENI
22.2.2019.

У Београду окончано 13. пленарно засједање Парламентарне скупштине Медитерана

У Београду је данас окончано 13. пленарно засједање Парламентарне скупштине Медитерана (ПАМ) за које је оцијењено да представља  догађај од прворазредног међународног значаја и свједочи о значају парламентарне сарадње и дијалога.

Током засједања, чији је домаћин била Народна скупштина Републике Србије, парламентарци из медитеранских држава Европе, Африке и са Блиског истока расправљали су о изазовима које доносе миграције, климатске промјене, као и о низу питања која се односе на сарадњу држава региона с циљем боље економске повезаности и привредног раста и развоја.

Поздрављајући учеснике 13. пленарног засједања ПАМ-а потпредсједник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић истакао је да ПАМ од свог оснивања ради на оснаживању дијалога и да је, бројним резолуцијама на најактуелније теме, потврдила статус снажне организације која се суочава са савременим изазовима.

Предсједник ПАМ-а Pedro Roque оцијенио је у уводном говору да постоји још много проблема на глобалном нивоу који чекају рјешење, те посебно похвалио чињеницу да је кроз активности ПАМ-а ојачано партнерство које се показује кроз плодоносне резултате, поготово на плану борбе против тероризма.

Генерални секретар ПАМ-а Sergio Piazzi присутнима је прочитао поруку генералног секретара Уједињених нација Antonia Guterresa, који је поручио да се медитерански регион суочава са мноштвом проблема, од тероризма до климатских промјена, те позвао све учеснике засједања да буду солидарни и уједињени у раду на њиховом рјешавању.

Током дводневног засједања усвојено је шест резолуција које се односе на проблем тероризма као све веће пријетње за еуромедитерански регион, затим изазове у погледу климатских промјена и улогу ПАМ-а у проналажењу рјешења за њих, питање провођења глобалног договора за миграције у региону Медитерана и улоге парламентараца у заштити људских права миграната.

Изабрани су и нови предсједници ПАМ-а, који ће ту функцију обављати у наредне двије године. У овој години ПАМ-ом ће предсједавати Alia Buran из Јордана, а наредне године ту функцију ће преузети Kerim Dervis из Египта. Такође је изабран и нови састав Бироа ПАМ-а. 

Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине (ПСБиХ) на засједању је представљао замјеник предсједавајућег Дома народа и члан Делегације ПСБиХ у ПАМ-у Огњен Тадић. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу