MENI
1.10.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić učestvovao na 21. Cetinjskom parlamentarnom forumu

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Nikola Špirić učestvovao je na 21. Cetinjskom parlamentarnom forumu, čija je ovogodišnja centralna tema bila posvećena odnosu parlamenata i medija i ulozi i odgovornosti koju imaju u promociji kulture političkog dijaloga.

Osim najviših zvaničnika i predstavnika parlamenata iz regiona, pozivu predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića za učešće u radu ove regionalne parlamentarne inicijative odazvali su se i predstavnici javnih medijskih servisa, te međunarodnih i nevladinih organizacija koje se bave radom medija.

Obraćajući se učesnicima Foruma, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić istakao je da BiH svjesna preporuka Evropske komisije u kojima se zahtijeva poštovanje i osiguravanje uslova za slobodan rad medija i javnih medijskih servisa. S tim u vezi, dr. Špirić naglasio je da je uloga parlamenata da tragaju za najboljim zakonskim rješenjima koja će omogućiti slobodan, nepristrasan i profesionalan rad javnih medijskih servisa, što, kako je rekao, jeste odlika svakog demokratski uređenog društva.

Ocjenjujući da svijet ulazi u eru u kojoj ima sve više lažnih vijesti i u kojoj građani gube povjerenje u medije, dr. Špirić je naglasio da bi parlamenti trebali biti ključno mjesto za dijalog o ovim pitanjima. S tim u vezi, dr. Špirić osvrnuo se i na političku situaciju u BiH, podvlačeći potrebu uspostavljanja dijaloga i postizanja konsenzusa o svim ključnim pitanjima s ciljem napretka i vraćanja povjerenja građana i u institucije i u medije.

Cetinjski parlamentarni forum završen je usvajanjem Zajedničke izjave, u kojoj je istaknut značaj medijskog pluralizma, ali i odgovornosti za javno izgovorenu riječ. Učesnici skupa u zajedničkoj izjavi podvukli su i značaj transparentnosti vlasništva nad medijima, kao i donošenje odgovarajuće zakonske regulative u vezi s tim pitanjem. Ukazano je i na potrebu daljeg razvoja profesionalnog pristupa, odgovornosti novinara, kao i poštovanja etičkih pravila, što bi parlamentarci, u okviru svojih nadležnosti, trebali snažno da podržavaju. Učesnici Cetinjskog parlamentarnog foruma u Zajedničkoj izjavi istakli su da će, kroz svoju javnu ulogu, biti promoteri kulture političkog dijaloga, te stvaranja ambijenta za sučeljavanje mišljenja uz poštovanje i uvažavanje drugačijeg mišljenja, s ciljem sveukupnog društvenog napretka. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću