MENI
1.10.2019.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda dr. Nikola Špirić sudjelovao na 21. Cetinjskom parlamentarnom forumu

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Nikola Špirić sudjelovao je na 21. Cetinjskom parlamentarnom forumu, čija je ovogodišnja središnja tema bila posvećena odnosu parlamenata i medija i ulozi i odgovornosti koju imaju u promidžbi kulture političkog dijaloga.

Osim najviših zvaničnika i predstavnika parlamenata iz regiona, pozivu predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića za sudjelovanje u radu ove regionalne parlamentarne inicijative odazvali su se i predstavnici javnih medijskih servisa, te međunarodnih i nevladinih organizacija koje se bave radom medija.

Obraćajući se sudionicima Foruma, zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić istaknuo je da BiH svjesna preporuka Europske komisije u kojima se zahtijeva poštovanje i osiguravanje uvjeta za slobodan rad medija i javnih medijskih servisa. S tim u svezi, dr. Špirić naglasio je da je uloga parlamenata da tragaju za najboljim zakonskim rješenjima koja će omogućiti slobodan, nepristrasan i profesionalan rad javnih medijskih servisa, što, kako je rekao, jeste odlika svakog demokratski uređenog društva.

Ocjenjujući da svijet ulazi u eru u kojoj ima sve više lažnih vijesti i u kojoj građani gube povjerenje u medije, dr. Špirić je naglasio da bi parlamenti trebali biti ključno mjesto za dijalog o ovim pitanjima. S tim u svezi, dr. Špirić osvrnuo se i na političku situaciju u BiH, podvlačeći potrebu uspostavljanja dijaloga i postizanja konsenzusa o svim ključnim pitanjima s ciljem napretka i vraćanja povjerenja građana i u institucije i u medije.

Cetinjski parlamentarni forum završen je usvajanjem Zajedničke izjave, u kojoj je istaknut značaj medijskog pluralizma, ali i odgovornosti za javno izgovorenu riječ. Sudionici skupa u zajedničkoj izjavi podvukli su i značaj transparentnosti vlasništva nad medijima, kao i donošenje odgovarajuće zakonske regulative u svezi s tim pitanjem. Ukazano je i na potrebu daljnjeg razvoja profesionalnog pristupa, odgovornosti novinara, kao i poštovanja etičkih pravila, što bi parlamentarci, u okviru svojih nadležnosti, trebali snažno da podržavaju. Sudionici Cetinjskog parlamentarnog foruma u Zajedničkoj izjavi istaknuli su da će, kroz svoju javnu ulogu, biti promotori kulture političkog dijaloga, te stvaranja ambijenta za sučeljavanje mišljenja uz poštovanje i uvažavanje drugačijeg mišljenja, s ciljem sveukupnog društvenog napretka. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću