MENI
1.10.2019.

Замјеник предсједавајућег Дома народа др Никола Шпирић учествовао на 21. Цетињском парламентарном форуму

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) др Никола Шпирић учествовао је на 21. Цетињском парламентарном форуму, чија је овогодишња централна тема била посвећена односу парламената и медија и улози и одговорности коју имају у промоцији културе политичког дијалога.

Осим највиших званичника и представника парламената из региона, позиву предсједника Скупштине Црне Горе Ивана Брајовића за учешће у раду ове регионалне парламентарне иницијативе одазвали су се и представници јавних медијских сервиса, те међународних и невладиних организација које се баве радом медија.

Обраћајући се учесницима Форума, замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Никола Шпирић истакао је да БиХ свјесна препорука Европске комисије у којима се захтијева поштовање и обезбјеђивање услова за слободан рад медија и јавних медијских сервиса. С тим у вези, др Шпирић нагласио је да је улога парламената да трагају за најбољим законским рјешењима која ће омогућити слободан, непристрасан и професионалан рад јавних медијских сервиса, што, како је рекао, јесте одлика сваког демократски уређеног друштва.

Оцјењујући да свијет улази у еру у којој има све више лажних вијести и у којој грађани губе повјерење у медије, др Шпирић је нагласио да би парламенти требали бити кључно мјесто за дијалог о овим питањима. С тим у вези, др Шпирић осврнуо се и на политичку ситуацију у БиХ, подвлачећи потребу успостављања дијалога и постизања консензуса о свим кључним питањима с циљем напретка и враћања повјерења грађана и у институције и у медије.

Цетињски парламентарни форум завршен је усвајањем Заједничке изјаве, у којој је истакнут значај медијског плурализма, али и одговорности за јавно изговорену ријеч. Учесници скупа у заједничкој изјави подвукли су и значај транспарентности власништва над медијима, као и доношење одговарајуће законске регулативе у вези с тим питањем. Указано је и на потребу даљег развоја професионалног приступа, одговорности новинара, као и поштовања етичких правила, што би парламентарци, у оквиру својих надлежности, требали снажно да подржавају. Учесници Цетињског парламентарног форума у Заједничкој изјави истакли су да ће, кроз своју јавну улогу, бити промотери културе политичког дијалога, те стварања амбијента за сучељавање мишљења уз поштовање и уважавање другачијег мишљења, с циљем свеукупног друштвеног напретка. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу