MENI
11.1.2021.

Održana 16. sjednica Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma

Na 16. sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je u drugom čitanju, uz jedan usvojeni amandman, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj zastupnik Saša Magazinović.

Povjerenstvo po drugi put nije utvrdilo usuglašenost s Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH, niti je podržalo načela Prijedloga amandmanâ II., III., IV. i V. na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji su predlagatelji Zastupnici iz Kluba SDP BiH.

Podržana je zastupnička inicijativa Damira Arnauta kojom se „predlaže nadležnim institucijama entiteta, kantona i općina u svim dijelovima Bosne i Hercegovine da ulice, trgove, parkove, škole i druge javne površine i ustanove koje trenutno nose nazive po osobama ili organizacijama koje su u bilo kojem trenutku surađivale, pripadale ili na drugi način djelovale na strani ili u koordinaciji s okupacijskim nacističkim ili fašističkim snagama u Drugom svjetskom ratu, odnosno javno ih podržavale ili opravdavale (s posebnim osvrtom na nazive navedene u obrazloženju inicijative) zamijene imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao pravednici među narodima od Centra 'Yad Vashem' (lista dostupan ovdje)“.

Povjerenstvo je podržalo i zastupničku inicijativu Šemsudina Mehmedovića koja glasi: „Pokrećem inicijativu da se u PSBiH započne ponovno procedura javnog oglašavanja, ponude, odabira i usvajanja teksta himne Bosne i Hercegovine, te da konačno, to jednostavno a veoma važno pitanje, riješimo na zadovolјstvo svih građana Bosne i Hercegovine“.

Podržana je i zastupnička inicijativa Alme Čolo koja glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, u roku od 6 mjeseci, pripremi Prijedlog zakona o državnoj imovini Bosne i Hercegovine i dostavi ga u parlamentarnu proceduru“.

Povjerenstvo nije podržalo zastupničku inicijativu Alme Čolo koja glasi: „Predlažem da Zastupnički dom PSBiH, u skladu s člankom 29. Poslovnika Zastupničkog doma PSBiH, imenuje Privremeno povjerenstvo za izradbu Prijedloga amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, radi usklađivanja s presudama Europskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić i Finci, Pilav, Zornić, Šlaku i Pudarić protiv Bosne i Hercegovine i presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se odnose na Izborni zakon Bosne i Hercegovine.“

Povjerenstvo se nije moglo usuglasiti u vezi sa Zahtjevom Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na Zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba članka 9. stav 1, članka 190. stav (4) i 11. stav (1) točka b) Zakona o Sudu BiH, koji je podnijela predsjedateljica Zastupničkog doma PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću