MENI
11.1.2021.

Одржана 16. сједница Уставноправне комисије Представничког дома

На 16. сједници Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) подржан је у другом читању, уз један усвојени амандман, Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине, чији је предлагач посланик Саша Магазиновић.

Комисија по други пут није утврдила усаглашеност са Уставом БиХ и правним системом БиХ, нити је подржала начела Приједлога амандманâ II, III,IV и V на Устав Босне и Херцеговине, чији су предлагачи посланици из Клуба СДП БиХ.

Подржана је посланичка иницијатива Дамира Арнаута којом се „предлаже надлежним институцијама ентитета, кантона и општина у свим дијеловима Босне и Херцеговине да улице, тргове, паркове, школе и друге јавне површине и установе које тренутно носе називе по лицима или организацијама које су у било којем тренутку сарађивале, припадале или на други начин дјеловале на страни или у координацији с окупационим нацистичким или фашистичким снагама у Другом свјетском рату, односно јавно их подржавале или оправдавале (с посебним освртом на називе наведене у образложењу иницијативе) замијене именима лица из Босне и Херцеговине које су признате као праведници међу народима од Центра 'Yад Васхем' (листа доступна овдје)“.

Комисија је подржала и посланичку иницијативу Шемсудина Мехмедовића која гласи: „Покрећем иницијативу да се у ПСБиХ започне поново процедура јавног оглашавања, понуде, одабира и усвајања текста химне Босне и Херцеговине, те да коначно, то једноставно а веома важно питање, ријешимо на задоволјство свих грађана Босне и Херцеговине“.

Подржана је и посланичка иницијатива Алме Чоло која гласи: „Задужује се Савјет министара БиХ да, у року од 6 мјесеци, припреми Приједлог закона о државној имовини Босне и Херцеговине и достави га у парламентарну процедуру“.

Комисија није подржала посланичку иницијативу Алме Чоло која гласи: „Предлажем да Представнички дом ПСБиХ, у складу с чланом 29. Пословника Представничког дома ПСБиХ, именује Привремену комисију за израду Приједлога амандмана на Устав Босне и Херцеговине и Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине, ради усклађивања с пресудама Европског суда за људска права у предметима Сејдић и Финци, Пилав, Зорнић, Шлаку и Пударић против Босне и Херцеговине и пресудама Уставног суда Босне и Херцеговине које се односе на Изборни закон Босне и Херцеговине.“

Комисија се није могла усагласити у вези са Захтјевом Уставног суда БиХ за давање одговора на Захтјев за оцјену уставности одредби члана 9. став 1, члана 190. став (4) и 11. став (1) тачка б) Закона о Суду БиХ, који је поднијела предсједавајућа Представничког дома ПСБиХ. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу