MENI
11.1.2021.

Održana 14. sjednica Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda

Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 14. sjednici utvrdilo je usuglašenost sa Ustavom i pravnim sustavom BiH, te podržalo principe Prijedloga izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradbu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Zastupnički dom PSBiH.

Članovi Povjerenstva nisu podržali sljedeće inicijative izaslanika u Domu naroda PSBiH Denisa Bećirovića:

  • „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od 45 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda PSBiH pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi cjelovitu analizu o uspostavljenim paralelnim vezama Republike Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS, s posebnim osvrtom na poštivanje neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine“;
  • „Dom naroda PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Strategiju prevencije genocida u Bosni i Hercegovini“.

U svezi sa točkom dnevnog reda koja se odnosi na Zahtjev Ustavnog suda BiH za davanje mišljenja o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, Povjerenstvo je odlučilo prepustiti Ustavnom sudu BiH odluku o predmetnom zahtjevu.

Usvojen i u daljnju parlamentarnu proceduru upućeno Izvješće o radu Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda PSBiH za razdoblje od 1. 1. 2020. do 31. 12. 2020. godine. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću