MENI
21.7.2021

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovat će na 28. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Snježana Novaković – Bursać i Nenad Stevandić i delegat u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović učestvovat će u radu 28. Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koja će se od 22. do 26. jula ove godine održati na Kritu u Grčkoj.

Centralna tema rasprave, koja nosi naslov „Budućnost svijeta, budućnost Evrope nakon pandemije", bit će prilika da parlamentarci iz država članica Interparlamentarne skupštine pravoslavlja vode dijalog o posljedicama globalne zdravstvene krize u Evropi i svijetu, potrebi uspostavljanja bolje međudržavne koordinacije, kao i o ulozi parlamentarizma u prevazilaženju posljedica i razlika nastalih pandemijom.

Istovremeno, očekuje se da parlamentarci, u okviru rasprave na 28. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, daju doprinos generalnoj debati o budućnosti Evrope, koja je pokrenuta u okviru institucija Evropske unije, ali i u zemljama koje učestvuju u procesu proširenja i pridruživanja Evropskoj uniji.

S tim u vezi, parlamentarci iz država članica Interparlamentarne skupštine pravoslavlja razmotrit će i mogućnosti pokretanja i doprinosa međureligijskog dijaloga budućnosti Evrope u vremenu nakon pandemije.

Bosna i Hercegovina ima status države članice Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, međunarodne parlamentarne organizacije koja je osnovana 1993. godine u Grčkoj. Interparlamentarnu skupštinu pravoslavlja čine poslanici iz 25 država članica. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću