MENI
24.7.2021

Završena 28. Generalna skupština Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Usvajanjem izvještaja o radu između dvije plenarne sjednice i plana aktivnosti u narednih godinu dana, danas je na Kritu u Grčkoj završena 28. Generalna skupština Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, u čijem radu su učestvovali poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Snježana Novaković – Bursać i Nenad Stevandić i delegat u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović.

U nastavku rasprave o budućnosti Evrope i svijeta nakon pandemije virusa korona učesnicima Generalne skupštine obratio se poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Nenad Stevandić, koji je ocijenio da je uloga Interparlamentarne skupštine pravoslavlja veoma važna u potrebi da se izbjegnu sukobi i konflikti u svijetu, te prevaziđu razlike nastale tokom pandemije.

Prema riječima Stevandića, različit status država članica Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, od kojih su neke članice NATO-a, neke pripadaju euroazijskoj grupi zemalja, a neke su neutralne, ne smije da bude prepreka i ograničenje za djelovanje ove organizacije, već njena prednost. S tim u vezi, Stevandić je apelovao na zemlje članice Interparlamentarne skupštine pravoslavlja da djeluju saborno i da zajedno štite interese, te historijske, kulturne i vjerske vrijednosti pravoslavlja.

U svom obraćanju Stevandić se založio za poštovanje međunarodnih rezolucija koje govore o zaštiti vjerskih i kulturnih dobara, posebno naglašavajući potrebu zaštite pravoslavnih svetinja na Kosovu.

Govoreći o Evropi i svijetu nakon pandemije, Stevandić je rekao da ulazimo u vrijeme digitalnog društva i digitalne ekonomije, koja narode pravoslavne vjere, kako je naveo, ne smije odvojiti od tradicionalnih vrijednosti bez kojih se ne može zamisliti normalan život u budućnosti.

Jedan od najvažnijih zaključaka učesnika Generalne skupštine jeste snažna podrška uključivanju svih zemalja na evropskom kontinentu u dijalog o budućnosti Evrope. S tim u vezi, naglašeno je da se države članice Interparlamentarne skupštine pravoslavlja zalažu za očuvanje evropskih hrišćanskih vrijednosti i da žele da daju svoj puni i konstruktivni doprinos Konferenciji o budućnosti Evrope.

U radu 28. Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, učestvovale su delegacije 16 država članica iz Evrope, Azije i Afrike, delegacije Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Interparlamentarne unije, Parlamentarne skupštine Mediterana, predstavnici Parlamentarne unije Organizacije islamske konferencije i Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca, kao i predstavnici pravoslavnih crkava iz cijelog svijeta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću