MENI
24.7.2021.

Завршена 28. Генерална скупштина Интерпарламентарне скупштине православља

Усвајањем извјештаја о раду између двије пленарне сједнице и плана активности у наредних годину дана, данас је на Криту у Грчкој завршена 28. Генерална скупштина Интерпарламентарне скупштине православља, у чијем раду су учествовали посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Сњежана Новаковић – Бурсаћ и Ненад Стевандић и делегат у Дому народа ПСБиХ Лазар Продановић.

У наставку расправе о будућности Европе и свијета након пандемије вируса корона учесницима Генералне скупштине обратио се посланик у Представничком дому ПСБиХ Ненад Стевандић, који је оцијенио да је улога Интерпарламентарне скупштине православља веома важна у потреби да се избјегну сукоби и конфликти у свијету, те превазиђу разлике настале током пандемије.

Према ријечима Стевандића, различит статус држава чланица Интерпарламентарне скупштине православља, од којих су неке чланице НАТО-а, неке припадају евроазијској групи земаља, а неке су неутралне, не смије да буде препрека и ограничење за ђеловање ове организације, већ њена предност. С тим у вези, Стевандић је апеловао на земље чланице Интерпарламентарне скупштине православља да ђелују саборно и да заједно штите интересе, те историјске, културне и вјерске вриједности православља.

У свом обраћању Стевандић се заложио за поштовање међународних резолуција које говоре о заштити вјерских и културних добара, посебно наглашавајући потребу заштите православних светиња на Косову.

Говорећи о Европи и свијету након пандемије, Стевандић је рекао да улазимо у вријеме дигиталног друштва и дигиталне економије, која народе православне вјере, како је навео, не смије одвојити од традиционалних вриједности без којих се не може замислити нормалан живот у будућности.

Један од најважнијих закључака учесника Генералне скупштине јесте снажна подршка укључивању свих земаља на европском континенту у дијалог о будућности Европе. С тим у вези, наглашено је да се државе чланице Интерпарламентарне скупштине православља залажу за очување европских хришћанских вриједности и да желе да дају свој пуни и конструктивни допринос Конференцији о будућности Европе.

У раду 28. Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине православља, учествовале су делегације 16 држава чланица из Европе, Азије и Африке, делегације Европског парламента и Парламентарне скупштине Савјета Европе, Интерпарламентарне уније, Парламентарне скупштине Медитерана, представници Парламентарне уније Организације исламске конференције и Међународне мреже католичких законодаваца, као и представници православних цркава из цијелог свијета. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу