MENI
6.9.2021.

Замјеница предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто учествује на 13. самиту жена предсједница парламената

"Замјеница предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто учествује у Бечу на 13. самиту жена предсједница парламената, а који се одржава у склопу 5. свјетске конференције предсједника парламената.

Током 13. самита жена предсједница парламената расправља се кроз двије сесије о постигнућима и повећању напретка у родно осјетљивом плану опоравка као и о важности улоге жена у суочавању са пандемојом COVID-19.

Говорећи током расправе о социјалној заштити жена, Кришто је истакла да  је један од разлога слабе покривености жена социјалном заштитом неједнакост на тржишту рада којим су посебно погођене жене.

Такође, Кришто је навела да је повећање социјалне заштите кроз побољшање положаја жена на тржишту рада могуће кроз унапријеђење законских рјешења, комбинирајући политику економског раста с политикама запошљавања, социјалне сигурности и права на рад, уз заједничке напоре законодаваца, извршне власти, социјалних партнера и цивилног друштва.

На крају расправе Кришто је истакла став како су жене права снага, а не „демократски украс“ те да је нужно да се жене кроз учење, улагање у себе, стицање искустава и знања, одговорност и јасне ставове изборе за равноправне позиције како на самом радном мјесту тако и у друштву.

На маргинама самита Кришто се сусрела са предсједником Националног вијећа Републике Аустрије Wolfgangom Sobotkom приликом чега је разговарано о завршним активностима Twinning пројекта који се реализира у БиХ, а проводи га Парламент Аустрије у сарадњи са Народном скупштином Мађарске и Хрватским Сабором,  као и будућој посјети господина Соботке нашој држави.

Госпођа Кришто се такође сусрела са предсједницом Народне Скупштине Републике Бугарске Tatyanom Donchevaom као и предсједницом Представничког дома Републике Кипар Annitom Demetriou". (саопштење из Кабинета замјенице предсједавајућег Представничког дома Борјане Кришто)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу