MENI
22.6.2022.

Саопштење предсједавајућег Клуба посланика СДП-а у Представничком дому Саше Магазиновића

"Усвојена посланичка иницијатива Саше Магазиновића о намјери за придруживање Босне и Херцеговине Међународној фондацији за размјену органа Eurotransplant

На 19. сједници Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, без иједног гласа против, усвојена је посланичка иницијатива Саше Магазиновића којом се Министарство цивилних послова БиХ задужује да у року од 30 дана, у сарадњи са ентитетским министарствима здравства, обавијести Савјет министара БиХ о намјери за придруживање Босне и Херцеговине Међународној фондацији за размјену органа Eurotransplant.

У образложењу иницијативе се наводи како би прикључивање БиХ Eurotransplantu омогућило преживљавање пацијентима којима је неопходна трансплантација органа, те истовремено развијање трансплантацијске медицине у цијелој БиХ под стручним покровитељством самог Eurotransplanta.

Тренутна ситуација је таква да је Босна и Херцеговина једина држава у регији која нема никакав однос са Eurotransplantom јер је посљедња активност у вези с покушајем укључивања у ову мрежу била 2010. и 2011. године и није резултовала конкретним активностима. Од тада су, осим Хрватске и Словеније, велике помаке учиниле и Србија и Црна Гора, само БиХ није ни покушала. Чланом Eurotransplanta не може постати ентитет, кантон, већ само држава.

У изјави након усаглашене и усвојене иницијативе Магазиновић је истакао своје задовољство чињеницом да се коначно покрећу ствари са мртве тачке, те позвао да се и у наредном периоду искључе сујете, псеудонационални интереси и да се крене напријед са придружењем стручној међународној организацији која увезује и омогућује стручну подршку трансплантацији органа.

Додао је и то да болесне људе у стању потребе не интересује како ће се институције у складу са надлежностима организирати, договорити и координирати. Посао оних који обнашају власт је да нађу рјешење за међусобну сарадњу унутар Босне и Херцеговине, што је лакше него носити на души толике животе који су могли бити спашени.

„Свједоци смо врло скромног броја трансплантација у цијелој БиХ, што је у 21. вијеку недопустиво. Искрено вјерујем да ће процес приступања Eurotransplatu, а који се одвија у 7 корака, појачати капацитете трансплантацијске медицине у БиХ. Први корак је слање писма намјере и желим да вјерујем да ће се десити ускоро.“, изјавио је Магазиновић. (саопштење предсједавајућег Клуба посланика СДП-а у Представничком дому Саше Магазиновића)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу