MENI
19.11.2018

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a učestvuju u Kanadi na 64. godišnjem zasjedanju PSNATO-a

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović i član Delegacije PSBiH Asim Sarajlić učestvuju na 64. redovnom godišnjem zasjedanju PSNATO-a, koje se održava u kanadskom gradu Halifaksu.

Uoči plenarnog zasjedanja, na kome se raspravlja o brojnim izazovima današnjice, na sjednici Političkog komiteta PSNATO-a vodila se rasprava o izvještaju o stanju sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana.

U diskusijama o završnom dokumentu izvjestiteljice, poslanice Raynell Andreychuk iz Kanade, ranije su prihvaćene primjedbe članova Delegacije PSBiH u PSNATO-a. U dokumentu se konstatira da region ide naprijed, te sugerira da dijalog između država regiona, kao i regionalna i bilateralna saradnja nemaju alternativu. Naglašeno je da će PSNATO-a podržati nastojanja koja vode međusobnom razumijevanju, jačanju ekonomske saradnje i nastojanju da se kroz dijalog zatvaraju otvorena pitanja, posebno ona koja su opteretila države regiona u protekle tri decenije.

Tokom trodnevnog zasjedanja raspravljalo se i o sigurnosti energetske infrastrukture u regionu srednje i jugoistočne Evrope. Posebno interesantna diskusija vodila se o aktuelnom stanju transatlantskih odnosa, o utjecaju Kine na stanje sigurnosti na sjeveroistoku Azije, o sigurnosnim izazovima situacije u Sjevernoj Koreji, kao i o stanju u regionu Crnog mora.

Učesnicima Godišnjeg zasjedanja obratila se zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rose Gottemeller, kao i predsjednik Skupštine Makedonije Talat Xhaferi, koji je govorio o aktuelnom stanju u Makedoniji, te zatražio podršku predstavnika zemalja NATO-a na putu njegove zemlje ka NATO-u i Evropskoj uniji.

Na 64. redovnom zasjedanju PSNATO-a članica Delegacije Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Madelene Moon izabrana je za novu predsjedavajuću PSNATO-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću