MENI
19.11.2018.

Članovi Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a sudjeluju u Kanadi na 64. godišnjem zasjedanju PSNATO-a

Predsjedatelj Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović i član Izaslanstva PSBiH Asim Sarajlić sudjeluju na 64. redovitom godišnjem zasjedanju PSNATO-a, koje se održava u kanadskom gradu Halifaksu.

Uoči plenarnog zasjedanja, na kome se raspravlja o brojnim izazovima današnjice, na sjednici Političkog odbora PSNATO-a vodila se rasprava o izvješću o stanju sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana.

U diskusijama o završnom dokumentu izvjestiteljice, zastupnice Raynell Andreychuk iz Kanade, ranije su prihvaćene primjedbe članova Izaslanstva PSBiH u PSNATO-a. U dokumentu se konstatira da region ide naprijed, te sugerira da dijalog između država regiona, kao i regionalna i bilateralna suradnja nemaju alternativu. Naglašeno je da će PSNATO-a podržati nastojanja koja vode međusobnom razumijevanju, jačanju ekonomske suradnje i nastojanju da se kroz dijalog zatvaraju otvorena pitanja, posebno ona koja su opteretila države regiona u protekle tri decenije.

Tijekom trodnevnog zasjedanja raspravljalo se i o sigurnosti energetske infrastrukture u regionu srednje i jugoistočne Europe. Posebno interesantna diskusija vodila se o aktualnom stanju transatlantskih odnosa, o utjecaju Kine na stanje sigurnosti na sjeveroistoku Azije, o sigurnosnim izazovima situacije u Sjevernoj Koreji, kao i o stanju u regionu Crnog mora.

Sudionicima Godišnjeg zasjedanja obratila se zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemeller, kao i predsjednik Skupštine Makedonije Talat Xhaferi, koji je govorio o aktualnom stanju u Makedoniji, te zatražio potporu predstavnika zemalja NATO-a na putu njegove zemlje ka NATO-u i Europskoj uniji.

Na 64. redovitom zasjedanju PSNATO-a članica Izaslanstva Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Madelene Moon izabrana je za novu predsjedateljicu PSNATO-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću