MENI
27.5.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSOSCE-a Halid Genjac učestvuje na Kipru na konferenciji o ulozi državnih parlamenata u borbi protiv korupcije

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a (PSOSCE) Halid Genjac učestvuje na konferenciji o ulozi državnih parlamenata u borbi protiv korupcije, koja je danas otvorena u Nikoziji, Republika Kipar.

Nakon tri godine pandemije i online kontakata, dvodnevna konferencija u Nikoziji prilika je da parlamentarci iz država članica OSCE-a prvi put uživo raspravljaju o značajnoj temi kakva je borba protiv korupcije kroz djelovanje najviših zakonodavnih institucija.

Dvodnevnu konferenciju uvodnim izlaganjima otvorili su predsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Kipra Annita Demetriou, predsjednica PSOSCE-a Margareta Cederfelt i potpredsjednica PSOSCE-a i specijalna predstavnica PSOSCE-a za borbu protiv korupcije Irene Charalambides.

U raspravi, podijeljenoj u tri sesije, učestvovali su i drugi visoki zvaničnici Republike Kipar i PSOSCE-a. Tokom prvog dana konferencije raspravljalo se o ulozi državnih parlamenata u sprečavanju i borbi protiv korupcije, kao i primjerima dobre prakse u usvajanju ključnih politika za sprečavanje korupcije i podsticanje transparentnosti i odgovornosti.

Učesnici konferencije sutra će razgovarati i o doprinosu nezavisnih institucija i medija u prevenciji i borbi protiv korupcije. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću