MENI
14.9.2023.

Članovi Izaslanstva PSBiH u PSVE Sabina Ćudić i Branislav Borenović sudjelovali u Parizu na sjednicama Monitoring komiteta i Komiteta za jednakost i nediskriminaciju PSVE

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i članica Komiteta za poštivanje obveza i angažmana zemalja članica Vijeća Europe (Monitoring komitet) Sabina Ćudić i zastupnik u Zastupničkom domu i član Izaslanstva PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Branislav Borenović sudjelovali su na sjednici Monitoring komiteta PSVE u Parizu na kojoj se raspravljalo i o Bosni i Hercegovini.

Kao jedina članica Monitoring komiteta iz Bosne i Hercegovine, zastupnica Ćudić izložila je podatke o zabilježenim neregularnostima na izborima 2022. godine, te govorila o neophodnosti usvajanja mjera zaštite integriteta izbora u Bosni i Hercegovini.  

Zastupnik Borenović, koji je sudjelovao u dijelu sjednice Monitoring komiteta koji se bavio dešavanjima na posljednjim Općim izborima u BiH, također je istaknuo važnost izmjena Izbornog zakona BiH s ciljem usvajanja paketa integriteta kojim bi se uvelo skeniranje glasačkih listića, bolja identifikacija birača i poboljšao rad biračkih odbora kao ključni preduslov da bi se ostvario ozbiljan i vidljiv napredak na putu ka punoj vladavini zakona i odgovornijim politikama u BiH. Borenović je upozorio na to da zbog, kako je naveo, ogromnih razmjera izbornih prevara, korupcija koja svoje ishodište dobija na ovakvim izborima, nažalost, i dalje dominantno vlada u BiH.

Zastupnica Ćudić sudjeluje i na sjednici Komiteta za jednakost i nediskriminaciju PSVE, na kojoj se, između ostalog, raspravlja i o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama. Razgovara se i o zaštiti žena branitelja ljudskih prava, kao i svih onih koji brane prava žena u Europi.

Članovi Komiteta također razmatraju prijedloge kandidatura za dodjelu Vigdis nagrade PSVE za osnaživanje žena.

Na dvodnevnom zasjedanju Komiteta raspravlja se i o rasizmu i netoleranciji u Europi, te o ulozi žena u ekonomiji sa posebnim osvrtom na zapošljavanje, poduzetništvo i rodno budžetiranje.

Članovi Komiteta razmatraju i rad Parlamentarne mreže “Pravo žena da žive bez nasilja”, Parlamentarne mreže “Bez mržnje” i Parlamentarne platforme za prava LGBTI lica u Europi.

Na sjednici Komiteta članovima se obratio i predsjednik PSVE Tiny Kox. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću